Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" απέχουν και ζητούν να ανασυγκροτηθούν οι επιτροπές του Δήμου Δελφών

Χθες στην τακτική συνεδρίαση των επιτροπών του Δήμου Δελφών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Πολιτών στο Προσκήνιο, που συμμετέχουν ως τακτικά μέλη, ο Δημήτρης Μπάκας  στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής  και ο Παναγιώτης Μέγκος στην Οικονομική επιτροπή, απείχαν από τις ενέργειες των επιτροπών ζητώντας να επανασυσταθούν. Η νομιμότητα λειτουργίας των επιτροπών έπαψε και οι αποφάσεις κινδυνεύουν να είναι άκυρες μετά την πρόσφατη ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ 2377/2022, που κρίθηκε ότι  οι Επιτροπές  συγκροτήθηκαν με τρόπο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

 

Οι Νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργού εσωτερικών τον Αύγουστο του 2019 της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη κρίθηκαν αντισυνταγματικές γιατί  αλλοιώθηκε η ΨΗΦΟΣ του εκλογικού σώματος των εκλογών του Μαΐου 2019.

Η παράταξη των Πολιτών στο Προσκήνιο την 1/9/2019, πρώτη μέρα της έναρξης της νέας Δημοτικής περιόδου, κατέθεσε επιστολή στο Δ.Σ. ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους κατά την συγκρότησή σε σώμα, ζητώντας να πάρουν θέση οι παρατάξεις. Οι άλλες παρατάξεις δεν δέχθηκαν να συζητήσουν καν το θέμα.

Μετά 3 χρόνια αρχές του 2022 η "αναταραχή" επανήλθε στις τάξεις των Αυτοδιοικητικών. Το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση με νέες Νομοθετικές παρεμβάσεις - ρυθμίσεις στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για την εκλογή των Αιρετών στον Α & Β βαθμό της αυτοδιοίκησης προχώρησε σε "σκληρότερη γραμμή". Στις Επιτροπές έδωσε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες και κατοχύρωσε τον απόλυτο έλεγχο από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Το Δ.Σ. του Δήμου Δελφών πρόσφατα με πρόταση της παράταξης του Γ. Δρακάκη εδέησε να πάρει απόφαση ομόφωνη αυτή την φορά, ενάντια στις νέες Νομοθετικές ρυθμίσεις, μη έχοντας άλλη επιλογή. Το ποτήρι ξεχείλισε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. Οι Πολίτες στο Προσκήνιο μετά 3 1/2 χρόνια δικαιώθηκαν για τις θέσεις που πήραν και την στάση που κρατήσαν τον Σεπτέμβρη του 2019. Το ξαναλέμε, ούτε προφήτες είμαστε, ούτε περισσότερο έξυπνοι από τους άλλους. Σοβαροί είμαστε, λογικοί είμαστε και το κυριότερο δεν μας Κρατάει κανένας και δεν "παίζουμε" με το μέλλον και την πρόοδο του τόπου.

2. Ότι άσχημο και κακό αφήνεις και δεν το παλεύεις να το σταματήσεις με δύναμη την ώρα που γεννιέται, είναι βέβαιο πως θα γεννήσει με το χρόνο το πιο χειρότερο.

 

Από τις Επιτροπές χθες αποχωρήσαμε για λόγους συνέπειας.

Συνημμένα σας στέλνω τα έγγραφα που καταθέσαμε και την επιστολή μας των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ προς το Δ.Σ. το 2019.  

Τάκης Μέγκος


  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  Του δημοτικού συμβούλου του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ Μπάκα Δημήτρη Μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948174206, 2102844518 Email: dimitrisbks@yahoo.gr

Άμφισσα 7-12-2022


Προς τον Πρόεδρο Κ. Αγαπητό Χαρίλαο & τα Μέλη της Επ. Π.Ζ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ

Κε Πρόεδρε αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δελφών.

      Σας ενημερώνω και πιθανότατα γνωρίζετε, Σχετικά  με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δυνάμει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που μεταβάλλουν τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής & της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπως και των υπολοίπων, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο.

Με την ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άλλων αποφασιστικών επιτροπών, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων και μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικών αντικειμένων από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Επιτροπές.

Η δική μας Επιτροπή συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις Νομικές διατάξεις Ν4623/19 & 4625/19, αυτές δηλαδή τις οποίες η Απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές από την στιγμή που ενεργοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν μετά την δική μας εκλογή τον Μάιο του 2019 η οποία είχε διενεργηθεί σύμφωνα με τον Νόμο 4555/18.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι αποφάσεις των Επιτροπών μας μπορούν να κηρυχθούν άκυρες και στην ουσία τους τέτοιες είναι εφόσον είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος και η διαδικασία συγκρότησης και της δικής μας Επ.Π.Ζ.

ΜΕΤΑ τα παραπάνω

ΔΕΝ μπορώ να συμμετέχω στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την 7η/12/2022, ημέρα, Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ., επιτροπή που η συγκρότησή της έγινε με νόμο σε αντίθεση με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ  και οι αποφάσεις της μπορούν να προσβληθούν και να ακυρωθούν.

Απαιτούμε τη νομική συγκρότηση με το νόμο εκλογής μας της ΕΠΖ.

Σας Καταθέτω παράλληλα την αιτιολογημένη πολιτική μας αντίρρηση που είχαμε εκφράσει ως δημοτική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών την 1/9/2019, πρώτη μέρα συγκρότησής του ως σώμα της δημοτικής περιόδου που διατρέχουμε.

Στο επανειδήν,

Καλές γιορτές!

 Για τους «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Ο δημοτικός σύμβουλος

Μπάκας Δημήτρης 

 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ Του δημοτικού συμβούλου του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ  Μέγκου Παναγιώτη Μέλους της Οικ. Επ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2265032669, 6932 216145

Email: pmegos@gmail.com Διεύθυνση: 1οΧΛΜ. Ε.Ο. Ιτέας- Άμφισσας  Τ.Κ.33200 ΙΤΕΑ

 Προς τον Πρόεδρο Κ. Τσατσαρώνη Γεώργιο & τα Μέλη της Οικ. Επ.του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ


Κε Πρόεδρε αξιότιμα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών.

      Σας ενημερώνω και πιθανότατα γνωρίζετε, Σχετικά  με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δυνάμει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που μεταβάλλουν τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής & της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπως και των υπολοίπων, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο.

Με την ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και άλλων αποφασιστικών επιτροπών, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων και μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές και άλλες Επιτροπές.

Η δική μας Επιτροπή συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις Νομικές διατάξεις Ν4623/19 & 4625/19, αυτές δηλαδή τις οποίες η Απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές από την στιγμή που ενεργοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν μετά την δική μας εκλογή τον Μάιο του 2019 η οποία είχε διενεργηθεί σύμφωνα με τον Νόμο 4555/18.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι αποφάσεις των Επιτροπών μας μπορούν να κηρυχθούν άκυρες και στην ουσία τους τέτοιες είναι εφόσον είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος και η διαδικασία συγκρότησης και της δικής μας Οικονομικής Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να συμμετάσχω στην  42η/07.12.2022 τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών (άρθρο 75, Ν. 3852/2010), αναμένοντας την εξ αρχής συγκρότηση των Επιτροπών του Δήμου σύμφωνα με τον Νόμο με τον οποίο εκλέχτηκε το δημοτικό μας συμβούλιο το 2019.

Η απόφασή μου αυτή δεν έχει ως αφετηρία την προσπάθεια πρόκλησης δυσλειτουργίας στον Δήμο αλλά αποτελεί συνεπή στάση και συνέχεια της εκφρασμένης πολιτικής θέσης της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» την οποία εκπροσωπώ στην Επιτροπή μας και αιτιολογήσαμε και καταθέσαμε δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών την 1/9/2019, πρώτη μέρα συγκρότησής του ως σώμα της δημοτικής περιόδου που διατρέχουμε.

Από τότε είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις και είχαμε καταγγείλει ως αντιδημοκρατικό τον τρόπο συγκρότησης των Επιτροπών και σήμερα έστω και μετά 3 ½ χρόνια επιβεβαιώνεται η θέση μας εκείνη. Την Καταθέτω σήμερα ξανά και στα πρακτικά της Οικονομικής επιτροπής.

 Ο δημοτικός σύμβουλος

Μέγκος Παναγιώτης

 

Δείτε ΕΔΩ τις αντιρρήσεις των Πολιτών στο Προσκήνιο  που κατατέθηκαν στις  1-9-2019 για τις οποίες οι άλλες παρατάξεις ούτε καν δέχθηκαν να γίνει συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τ. Μέγκος: Οφειλόμενη Απάντηση για τα Καστέλλια

Οφειλόμενη Απάντηση   Για τα Καστέλλια, τους Καστελλιώτες και τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ   Από περιέργεια διάβασα αυτά που δημοσίευσε ...