Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Τοποθέτηση των Πολιτών στο Προσκήνιο για τα Δημοτικά Τέλη


Άμφισσα 18-11-2022

 

Θέμα: Καθορισμός Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους για το έτος 2023.

 

       Το σοβαρό αυτό θέμα συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά από συστάσεως του Καλλικρατικού Δήμου Δελφών.

       Εμείς ζητήσαμε στην Οικονομική Επιτροπή να αναβληθεί το θέμα αυτό και το ίδιο ζητήσαμε να γίνει σήμερα και στο δ.σ. Οι λόγοι που ζητάμε την αναβολή είναι: η εισήγηση στην Οικ. Επ. ήρθε χθες το απόγευμα, ενώ στους δημοτικούς συμβούλους στάλθηκε σήμερα στις 11 το πρωί. Εμείς δεν έχουμε προλάβει να επεξεργαστούμε όλα τα στοιχεία. Παρ’ όλα έχουμε να κάνουμε πρόταση για το πως, με ποια μεθοδολογία, θα έπρεπε να εξεταστούν και να προκύψουν οι συντελεστές για κάθε Κοινότητα, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό στους συμβούλους και στους δημότες πως πηγάζουν οι συγκεκριμένοι συντελεστές των δημοτικών τελών.

      Πρέπει αρχικά να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Α) Δεν έχει υπάρξει καμία μελέτη για τα δημοτικά τέλη. Μελέτη την οποία περιμέναμε όπως μας είχε πει ο Δήμαρχος στο παρελθόν. Από τότε έχει περάσει περισσότερο χρόνος του ενός έτους και πιστεύουμε πως οι συντελεστές είναι δουλειά είτε κάποιας υπηρεσίας του Δήμου ή υπαλλήλων του.

Β) Οι πίνακες με τους συντελεστές που μας δόθηκαν είναι αυτοί που έως σήμερα εφαρμόζονται. Στην ερώτησή μας γιατί δεν μας δόθηκαν οι προηγούμενοι πίνακες για να κάνουμε σύγκριση με τους καινούργιους , ο Δήμαρχος μας είπε πως δεν υπάρχουν νέοι πίνακες και πως αναφέρεται στην εισήγηση πως συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τους παλιούς. Αναφορά τέτοια στην εισήγηση δεν γίνεται, παρα μόνο στην σελίδα 6 αναγράφεται πως αλλάζει ο συντελεστής των δημοτικών τελών για την Κοινότητα των Δελφών. Άρα πρέπει κάποιος από τα συμφραζόμενα να καταλάβει πως οι πίνακες που είναι στην εισήγηση είναι οι παλιοί.

Γ) Δεν γίνεται αναφορά πόσα είναι σήμερα τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται ανά Κοινότητα από κατοικίες, επιχειρήσεις κ.α., βάσει των οποίων γίνεται η καινούργια πρόβλεψη για το 2023 του ποσού είσπραξης από τα δημοτικά τέλη, το οποίο ποσό επιμερίζεται σε κωδικούς στην εισήγηση.

Δ) Να σημειώσουμε τέλος πως για την Κοινότητα των Δελφών και ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατακόρυφα τα προηγούμενα χρόνια έπειτα από την τακτοποίηση των κτισμάτων τους εφαρμόζοντας το κτηματολόγια και την απόκτηση Ταυτότητας για τα κτίρια με αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, οι συντελεστές υπολογισμού του δημοτικού τέλους είναι τρεις (3) στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές έγινε συζήτηση τους προηγούμενους μήνες και πραγματικά δεν πιστεύω πως κάποιος γνωρίζει πως αυτή την στιγμή δίνεται η βέλτιστη και δικαιότερη λύση.

Με αυτά τα δεδομένα εμείς πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι πως ο δήμαρχος με την ιδιότητα του  μηχανικού το αντιλαμβάνεται καλά, πως θα έπρεπε για να γίνει μια τέτοια συζήτηση μέσα στο δ.σ. που θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν οι σύμβουλοι για να διαμορφώσουν άποψη και να πάρουν θέση, να έχουμε εισήγηση με παραδείγματα και μοντέλα για το πως διαμορφώνεται ο συντελεστής των δημοτικών τελών, σύμφωνα με το σύνολο των δομημένων  τετραγωνικών μέτρων των οικιών, καταστημάτων, βιοτεχνιών, κοινόχρηστων χώρων, ποια είναι τα έξοδα που πρέπει να καλύψουμε. Έχουμε περισσότερα ή λιγότερα ηλεκτροδοτούμενα κτήρια; Τι μας έδειξε η πρόσφατη απογραφή; κ.ο.κ.

Κανένα δεδομένο σοβαρό ως βάση εκτίμησης.

Στην συνέχεια να υπάρχει παράδειγμα υπολογισμού όπου θα δείχνει πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των δημοτικών τελών για ένα ακίνητο.

Μέσα αυτή την μεθοδολογία θα μπορούσε να γίνει συζήτηση στο δ.σ. αλλά και με τους δημότες και τότε την Πολιτική θέση που καθένας μας θα πρότεινε και θα ψήφιζε θα ήταν υποχρεωμένος να την αιτιολογήσει βάση στοιχείων.

Εμείς υποστηρίζουμε πως όλοι αυτοί οι πίνακες που σήμερα συζητάμε είναι στον αέρα.

Την άποψή μας αυτή την στηρίζουμε σε ηχηρά παραδείγματα τα οποία παρατηρούμε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Για παράδειγμα βλέπουμε στην Δ.Ε της Άμφισσας να έχουμε  διαφορετικό συντελεστή δημοτικών τελών σε Σερνικάκι ΑΓ. Γεώργιο & ΑΓ. Κωνσταντίνο, κοινότητες η μία δίπλα στην άλλη. Οι διαφορές τους δεν αιτιολογούνται. Ο μεγαλύτερος συντελεστής δημοτικών τελών είναι στην Κοινότητες της Δ.Ε. Καλλιέων. Επίσης αστήριχτη προσέγγιση. Κι αυτό το αλλοπρόσαλλο αριθμητικό πανηγύρι είναι λογική που διατρέχει όλες τις Δ. Ενότητες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ψηφίζουμε ΚΑΤΑ της εισήγησης και επαναλάβουμε πως το θέμα πρέπει να το ξαναδούμε σε σωστή βάση.          

 

       

Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος

Παναγιώτης Μέγκος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τ. Μέγκος: Οφειλόμενη Απάντηση για τα Καστέλλια

Οφειλόμενη Απάντηση   Για τα Καστέλλια, τους Καστελλιώτες και τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ   Από περιέργεια διάβασα αυτά που δημοσίευσε ...