Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Συνέντευξη στην Ώρα της Φωκίδας του επικεφαλής των Πολιτών στο Προσκήνιο Παναγιώτη Μέγκου

Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τις μέρες, στους αναγνώστες σας, στους δημότες του Δήμου Δελφών, σε εσάς προσωπικά.   

    Αν και το κέντρο βάρος της πολιτικής σκηνής σήμερα βρίσκεται στις Βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου βάζοντας τις διεργασίες συγκρότησης των δημοτικών ψηφοδελτίων στην δεύτερη γραμμή, θα αδράξω την ευκαιρία που μου δίνεται με τις ερωτήσεις σας. Απαντώντας σε πολλές παραφιλολογίες, σε σκόπιμες διαδώσεις αλλά και σε ερωτήματα που διατυπώνονται από ενδιαφέρον.

- Μέχρι πρότινος   συνομιλούσατε με  τη Ν.Ε. Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να σας στηρίξουν ως υποψήφιο Δήμαρχο και ξαφνικά είδαμε μια ανακοίνωση εναντία σας . Τι συνέβη;

Η Δημοτική παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» με την μέχρι τώρα δράση της έχει αποδείξει πως μπορεί και ξέρει να συνεργάζεται με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και τα κόμματα όταν προκύπτουν θέματα και προβλήματα που απαιτούν λύση με ενωμένες τις δυνάμεις μας. Δεν υπεκφύγαμε ποτέ, λειτουργώντας με τίμια πρόθεση και φανερές διαδικασίες.  

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δικές του διαδικασίες και κάνει τις δικές του επιλογές. Σχετικά με τη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεστε βγάλαμε απάντηση που έβαλε τα πράγματα στην θέση τους χωρίς περιστροφές. Επίσης έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις αρκετών μελών της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητούν τόσο την σκοπιμότητα όσο και το κύρος της υπογραφής αυτής της ανακοίνωσης.

-  Αρκετοί από το ΣΥΡΙΖΑ διαρρέουν ότι  επέλεξαν  τον κ Σκυλογιάννη για υποψήφιο επειδή εσείς δεν θέλατε να συζητήσετε το ενδεχόμενο ό επικεφαλής να είναι κοινής αποδοχής. Πως απαντάτε;

Αυτοί που επέλεξαν τον κ. Σκυλογιάννη για υποψήφιο μπορούν να διαρρέουν ότι θέλουν για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Το μόνο που ομολογούν με αυτές τις διαρροές είναι ότι αποδέχονται σαν επικεφαλής μόνο αυτόν που θα επιλέξουν οι ίδιοι!

Η αυτοδιοίκηση για εμάς αποτελεί Ανεξάρτητο θεσμό με πολιτικές που προσπερνά ενίοτε τα κόμματα, αναδεικνύοντας μέσα από την καθημερινότητα τους αυτοδιοικητικούς που μπορούν να εκφράσουν την τοπική κοινωνία.

Καλύτερα θα ήταν όσοι κάνουν επιλογές για να ορίσουν υποψήφιους δημάρχους να αφουγκράζονται την κοινωνία και να την ακολουθούν παρά να προσπαθούν να επιβάλλουν πρόσωπα μην ρωτώντας κανέναν ούτε καν την οργάνωσή τους.

Το πρόβλημα βέβαια αυτό είναι δικό τους.

- Αρκετοί πολίτες στον κεντροαριστερό-αριστερό χώρο ανέμεναν ένα εκλογικό μέτωπο ενάντια στον κ Ταγκαλή που σαφέστατα στηρίζεται στη ΝΔ . Αυτό το ενδεχόμενο θεωρείτε ότι εξασθένησε ή εξαφανίστηκε μετά τις εξελίξεις των ανακοινώσεων με το ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από κομματική ταμπέλα και πολιτική κάλυψη. Ούτε θέλουν να δίνουν την μάχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής μέσα από την αυτοδιοίκηση.

Για τα πολιτικά κόμματα θα ψηφίσουμε στις Βουλευτικές Εκλογές στις 21 του Μάη.

Για την αυτοδιοίκηση θα ψηφίσουμε ανθρώπους που έχουν δείξει με την δράση τους ότι θέλουν και μπορούν να βάλουν ένα τέλος στον κατήφορο που έχει πάρει ο τόπος μας. Ανεξάρτητα πολιτικού χώρου, στα χωριά και στις πόλεις μας μπορούμε να συνεργαστούμε για να φτιάξουμε ένα Δήμο σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Υπάρχουν πολιτικά σχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα κόμματα. Από την εξαγγελία των σχεδίων από τα κόμματα μέχρι την εφαρμογή τους, η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που τις περισσότερες φορές ο στόχος χάνεται. Ο Πολιτικός έλεγχος της Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα μειώνει το κύρος της και την αποτελεσματικότητά της. Οι πολιτικές σκοπιμότητες παίρνουν την προτεραιότητα από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι Ζώσα και όχι υπόθεση- πεδίο απονομής Τιμών!

- Ποιο είναι το σχόλιο σας για τη στήριξη που έσπευσε να παράσχει ο κ Κωστοπαναγιώτου στο πρόσωπο του κ Σκυλογιάννη;

Δεν γνωρίζουμε κάποια σχετική δημόσια δήλωση. Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να εκφράσει την γνώμη του για αυτά που συμβαίνουν στον τόπο του.

- Ότι υπάρχουν υπόγειες αλλά και υπέργειες  διαδρομές μεταξύ κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του νυν δημάρχου κ Ταγκαλή είναι γνωστό. Τι ακριβώς γνωρίζετε και πως το σχολιάζετε;

Δεν θέλουμε και δεν σχολιάζουμε τίποτα. Αντιλαμβανόμαστε τις διαπιστώσεις σας.

-Έχετε δηλώσει ότι στόχος σας τούτη τη στράτα δεν είναι απλά να καταγράψετε ένα αξιοπρεπές ποσοστό αλλά να μπείτε στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσετε τη δημαρχία. Που βασίζεται η εκτίμηση σας;

Η Δημοτική αρχή έχει αφήσει νεκρό τοπίο τον τόπο μας. Τα χωριά και οι πόλεις διαπιστώνουν το έλλειμμά της σε όλη την έκταση του Δήμου. Η παράταξη που προήρθε από την ίδια μήτρα όταν διοίκησε τον Δήμο, δεν έδωσε λύσεις βαδίζοντας επάνω στους ίδιους δρόμους μη μπορώντας να «ξεστρατίσει». Είναι φανερό το έλλειμμα μιας δημοτικής αρχής που να θέλει και να μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους δημότες πως το διακύβευμα των εκλογών του Οκτώβρη είναι εάν θα χαθεί ακόμα μια 5ετία για τον Δήμο Δελφών στον βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, ή θα τολμήσουμε εμπιστευόμενοι καθαρά, έντιμα και ικανά πρόσωπα να ανατρέψουμε την κατάσταση, αντιστρέφοντας την φθίνουσα πορεία. Είμαστε έτοιμοι και πρωταγωνιστούμε επιδιώκοντας διευρύνσεις και συνεργασίες σε έντιμη και επωφελή για τον τόπο βάση.

Έχοντας προίκα 14 χρόνια αγώνων κατοχυρωμένων με αποτελέσματα σαν παράταξη, που την έχουν ενισχύσει περισσότεροι συνδημότες μας, σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ για την δυνατότητα να διεκδικήσουμε στον δεύτερο γύρο, ακόμα και την Δημαρχία στον Δήμο μας.  

            Εκμεταλλευόμενος την φιλοξενία του δικού σας μέσου, νομίζω αυτές τις 20 μέρες που απομένουν για τις Βουλευτικές εκλογές πρέπει να ανοίξει συζήτηση η οποία θα αφορά και την Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο μας ιδιαίτερα. Να ζητήσουμε να πάρουν θέση τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές στον Νομό μας ακόμα και οι παρατάξεις.

   Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης πριν κλείσει η Βουλή, έφερε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις- τροπολογίες που αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλώντας έτσι πως το πεδίο αυτό δεν το αφήνει στην τύχη του.

  Η Ν.Δ. θέλει να αποκτήσει τον μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο στην τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού κι ας μην υποστηρίζει δημάρχους φανερά εκτός των πολύ μεγάλων Δήμων.

Τίθενται τα ερωτήματα προς όλα τα άλλα κόμματα:

 Όταν γίνουν Κυβέρνηση θα επαναφέρουν την Απλή Αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Θα ενισχύσουν τους Δήμους οικονομικά; Θα αναμορφώσουν τους ΚΑΠ και θα αποδώσουν στους Δήμους τους πόρους που προβλέπονται από την Νομοθεσία, τους οποίους στέρησαν τα χρόνια των Μνημονίων και έκτοτε ποτέ δεν τους επανέφεραν; 

Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για να ξεμπλοκάρει το καθεστώς που δεν επιτρέπει την πρόσληψη νέων υπαλλήλων στην Τ.Α.; 

Πως θα υποστηρίξουν Νομοθετικά την υπόθεση αυτή; 

Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις μπορούν να μας δηλώσουν ξεκάθαρα την πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στο ΝΕΡΟ, κι αν θα ανατρέψουν άμεσα τον πρόσφατο Νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση; 

Τι πολιτική θα ακολουθήσουν στο θέμα της Ενέργειας η οποία εμπεριέχει την εγκατάσταση και εξάπλωση Φ/Β και Αιολικών πάρκων; Τα δύο τελευταία θέματα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον στο μέλλον για το Δήμο Δελφών.

Δήμος Δελφών.

Στην παρέλαση των πολιτικών αρχηγών και πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων στον Δήμο μας λόγω των εκλογών και του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσκληση του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό να φυτέψει στην Άμφισσα ένα αιωνόβιο δένδρο Ελιάς.

Ο δις καμένος Ελαιώνας της Άμφισσας τα τελευταία 10 χρόνια, είναι εδώ μπροστά μας με τις πληγές του ανοιχτές. Οι μικροπολιτικές ασκήσεις των διοικούντων με την παράδοση πρόσφατα δενδρυλλίων ελιών και οι ημερίδες εξαγγελίας των σχεδίων, δεν καλύπτουν την απόσταση ως την αποκατάσταση, την παραγωγή. Πιο σχέδιο θα ακολουθήσουν για να συγκρατήσουν στον τόπο πρώτα τον αγρότη, τον μικροκαλλιεργητή και τον νοικοκύρη οικονομικά, πριν απαξιωθεί στη συνείδησή τους η καλλιέργεια δια παντός;

Τα δημοτικά σχολεία στην Φωκίδα απόμειναν 15 συνολικά! Αυτό μας φέρνει μπροστά στην εικόνα την πληθυσμιακή μετά 20 χρόνια στον τόπο με ότι συνεπάγεται για την οικονομία του. Ποιο είναι το σχέδιο να κρατηθούν οι νέοι άνθρωποι στον Δήμο μας και τι προτάσεις έχουν για την αντιστροφή της κατάστασης;

Οι παππούδες και οι πατέρες μας διέθεσαν στις δικές μας γενιές περιουσιακά στοιχεία δημιουργώντας προϋποθέσεις ασφάλειας και αντοχής για τις δύσκολες εποχές. Οι διοικούντες τον τόπο τα χρόνια που πέρασαν φρόντισαν να εξαϋλώσουν τα εφόδια αυτά. Τι προτάσεις υπάρχουν για την προάσπιση όσων απέμειναν και τι μπορεί να γίνει για την ανάκτηση εκείνων που χάθηκαν;

Ας ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ την συζήτηση γι’ αυτά και άλλα πολλά τις επόμενες μέρες.

 28-4-2023

 Μέγκος Παναγιώτης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Δελφών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τ. Μέγκος: Οφειλόμενη Απάντηση για τα Καστέλλια

Οφειλόμενη Απάντηση   Για τα Καστέλλια, τους Καστελλιώτες και τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ   Από περιέργεια διάβασα αυτά που δημοσίευσε ...