Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ερώτηση των Πολιτών στο Προσκήνιο για τα απορρίμματα στις κύριες εισόδους του Γαλαξιδίου

Αριθμ. πρωτ. 22041/23.10.2020 ΑΜΦΙΣΣΑ 20-12-2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κο. Κατσικούλη Νικόλαο 

Κοινοποίηση 

1.Δήμαρχο Δελφών κ. Ταγκαλή Παναγιώτη
2.Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Γρίβα Ευθύμιο
3.Αντιδήμαρχο Πρόεδρο της Επ.Π.Ζ. κ. Αγαπητό Χαρίλαο

ΘΕΜΑ: Σκουπίδια, Άχρηστα υλικά, Απορρίμματα στις κύριες εισόδους της Κοινότητας Γαλαξιδίου.

Κε Πρόεδρε
Στις κύριες εισόδους της Κοινότητας Γαλαξιδίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο του ενός έτους, είναι τοποθετημένοι σειρά από κάδους συλλογής σκουπιδιών και απορριμμάτων του Δήμου. Χώροι που επιλέχτηκαν από την δημοτική αρχή για την εξυπηρέτηση των δημοτών, είτε διότι εκεί σκέφτηκαν οι αρμόδιοι πως είναι τα καλύτερα σημεία, είτε διότι άλλη πιθανή επιλογή χώρου θα δημιουργούσε δυσφορία και ένταση μεταξύ των διοικούντων και των κατοίκων, κατάσταση που ήθελαν να αποφύγουν, ακόμα και για λόγους άσκησης μικροπολιτικής τακτικής - επιδιώξεων.

Αυτή η λύση που επιλέχτηκε έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται στα σημεία αυτά, εισόδου κατοίκων και επισκεπτών της Κοινότητας, μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων, άχρηστων- κατεστραμμένων υλικών και σκουπιδιών.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή έχουν απασχολήσει το δ.σ. και στο πρόσφατο παρελθόν και παλιότερα.

Επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, α) από την καύση των σκουπιδιών επανειλημμένα, β) τον αυξημένο κίνδυνο επιπτώσεων της δημόσιας υγείας, γ) τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, δ) τα προβλήματα που θα προκύψουν από μια πιθανή νεροποντή αφού οι μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων και σκουπιδιών είναι σε κατηφορικό έδαφος και ένα τέτοιο φαινόμενο θα τα συμπαρασύρει μέσα στους δρόμους και τα σπίτια της Κοινότητας, ε) τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά διαστήματα ανάμεσα σε κατοίκους και συμβούλους, κ.α.

Ρωτάμε:

1. Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος;

2. Υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες για την λύση τους προβλήματος αυτού, οι άλλες που είναι προς εξέταση;

3. Υπάρχει σχετική Απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας για απόθεση στα σημεία αυτά σκουπιδιών και απορριμμάτων και Απόφαση για την τοποθέτηση των κάδων του Δήμου και ποια είναι αυτή;

4. Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος ή η Κοινότητα για να περιορίσει και εμποδίσει εκείνους τους κατοίκους που κακώς εναποθέτουν στους χώρους αυτούς τα κάθε λογής κατεστραμμένα υλικά ή προϊόντα αποψίλωσης και καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους;

5. Έχει γίνει καταγραφεί με τι συχνότητα οι χώροι αυτοί ξεχειλίζουν από την συγκέντρωση σκουπιδιών, απορριμμάτων, κ.α.;

6. Τι κοστίζει στον Δήμο η διαδικασία καθαρισμού των χώρων αυτών;

Περιμένουμε τις απαντήσεις του κου Αντιδημάρχου της Δ.Ε., του καθ’ ύλη αρμόδιου Αντιδημάρχου, των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου εφ’ όσον χειρίζονται το θέμα και όποιον άλλον αρμόδιο εμπλέκεται σε αυτό, με ενδιαφέρον.

Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να σημειώσουμε είναι πως ειδικά και ιδιαίτερα για την Κοινότητα Γαλαξιδίου, η εικόνα και ο εξωραϊσμός των εισόδων της δεν αφορά αποκλειστικά αυτή κάθε αυτή την Κοινότητα αλλά ολόκληρο τον Δήμο Δελφών, από την στιγμή που αναφερόμαστε σε ένα προορισμό τουριστικό και ιστορικό Πανελλήνιας φήμης και όχι μόνο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Για τους «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Μέγκος Παναγιώτης

Μπάκας Δημήτρης

Φωτόπουλος Λάμπρος

Η τοποθέτηση των Πολιτών στο Προσκήνιο για τον προυπολογισμό του Δήμου Δελφών

                                                            20/12/2022

Προϋπολογισμός
Τοποθέτηση
Κε Πρόεδρε κες & κοι συνάδελφοι συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023, τον τέταρτο στην σειρά που μας φέρνει η σημερινή δημοτική Αρχή. Είναι γεγονός πως η υπόθεση του Προϋπολογισμού αποτελούσε και αποτελεί δραστηριότητα αποκλειστική της εκάστοτε δημοτικής Αρχής, με τον τρόπο που αυτός καταρτίζεται, παρουσιάζεται στο δ.σ., ψηφίζεται και υλοποιείται. Όλοι οι υπόλοιποι, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν συμμετέχουμε σε καμία φάση της κατάρτισής του και της υλοποίησής του. Σημειώνω εδώ πως είναι γεγονός πως αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο 2ος στην σειρά που έρχεται εμπρόθεσμα και δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός της προσπάθειας της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και των άλλων υπηρεσιών που συμβάλλουν στην ορθή αποτύπωση όλων των οικονομικών δεδομένων. Ούτε θεωρούμε ήσσονος σημασίας και μικρή υπόθεση την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα να έρθουν στο δ.σ. προς ψήφιση οι Ισολογισμοί των προηγούμενων ετών.

Όμως η δυναμική και η ουσία που πρέπει να έχει ένας Προϋπολογισμός που κατευθύνει τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, την δράση του δημοτικού συμβουλίου, την καθημερινότητα στο Δήμο, δεν υπάρχει και δεν αποτυπώνεται πουθενά. Ο Προϋπολογισμός δεν είναι τυπική υπόθεση. Είναι μία δυναμική κατάσταση που έχει ορίσει από την αρχή την κατεύθυνση των Κοινοτήτων, τις ενέργειες των υπηρεσιών, που αξιολογεί τα πρώτα αποτελέσματά του τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, διορθώνοντας πιθανές αδυναμίες. Τότε ξεκινά η συζήτηση για την κατάρτιση του επόμενου που θα αναφέρει, τι ανάγκες απαιτείται να εξυπηρετήσει και ποιους στόχους θέλουμε να υλοποιήσουμε το επόμενο έτος.

Τίποτα δεν γίνεται από όλα τα παραπάνω. Έως αυτή την στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί σαράντα τρεις (43) συνεδριάσεις τις Οικονομικής Επιτροπής και έχει έρθει προς συζήτηση και τροποποίηση 43 φορές ο Προϋπολογισμός που ψηφίσατε το 2021 για το 2022. Σαράντα τρεις φορές τροποποιήθηκε ο Προϋπολογισμός του 2022 έως αυτή την στιγμή που συζητάμε για τον επόμενο του 2023! Γεννάτε λοιπόν το ερώτημα: αλήθεια κ. συνάδελφοι γνωρίζετε τι θα ψηφίσετε σήμερα, όσοι από εσάς ψηφίσετε τον Προϋπολογισμό; Καταλάβατε τι ψηφίσατε το 2021; Εμείς ούτε τότε τον ψηφίσαμε ούτε σήμερα θα τον ψηφίσουμε.

Με δεδομένα όλα όσα προανέφερα αποφασίσαμε ως παράταξη να μην σχολιάσουμε τον Προϋπολογισμό εκφέροντας άποψη σε πολλά από τα στοιχεία που μας δίνει η λογιστική του απεικόνιση και υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να εστιάσουμε γιατί δεν έχει νόημα. Οι προαναφερόμενες πρακτικές τον καθιστούν πλασματικό.

Θα σχολιάσουμε όμως τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν για την Τ.Α. το 2022, συνδέοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή με αυτούς των Δήμων.

Με τον Νόμο Ν5000/2022 καταργήθηκε ο περίφημος Μνημονιακός κόφτης» των ΚΑΠ για τους Δήμους. Καταργήθηκε το άρθρο 80Α του Ν.4472/2017(Α΄74) το οποίο όριζε πως το συνολικό ποσό του τακτικού προϋπολογισμού προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.528.000.000€ (3 δις 528 εκατ.). Κι ενώ φαίνεται πως πάμε να πάρουμε μια οικονομική ανάσα ως Τ.Α. αν και πάλι τα ποσά που θα πάρουν οι Δήμοι εξαρτώνται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ψηφίζεται ταυτόχρονα κι άλλος νόμος που βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

Αναφέρομαι στον Νόμο 5003/2022 και στο άρθρο 93 όπου αναφέρεται: «πως η τελική εκκαθάριση της απόδοσης των εσόδων στους Ο.Τ.Α. από τον τακτικό προϋπολογισμό, με βάση τα αιτιολογικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου έτους, δεν εφαρμόζεται για τα έτη 2016 και εφεξής και για όσο χρόνο ισχύει η παρ.4 του Αρθ.38 του Ν.3986/2011. Ως τελικές αποδόσεις εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό στους Ο.Τ.Α. στα αντίστοιχα οικονομικά έτη, λογίζονται τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτειμώμενων εσόδων ανά έτος.»

Αυτό το άρθρο αποτελεί Πληγή στα οικονομικά των Δήμων. Από την μια φάνηκε πως θα ανοίξουν την βρύση στάξει λίγο και από την άλλη έβαλαν λουκέτο στον μηχανισμό της!

Ψήφισαν τον ν5003/2022 γιατί πρόσεξαν πως τα απολογιστικά έσοδα του Φόρου Εισοδήματος και του ΦΠΑ από το 2016 έως το 2022 ήταν μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων εσόδων κατά 9,9 δις ευρώ! Από την διαφορά μεταξύ των απολογιστικών και των προϋπολογισθέντων εσόδων οι Δήμοι έπρεπε να λάβουν 1,4 δις ευρώ εάν εφαρμοστεί ο Νόμος του Καλλικράτη. Τρελοί είναι να τα δώσουν στην Τ.Α.; Φυσικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό ψηφίστηκε να λάβει μόνο το Υπ. Εσωτερικών 88εκ. ευρώ παραπάνω το 2023. Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουμε, μπορεί και τέσσερις. Η Τ.Α. θα πάρει το 2023 όσα πήρε το 2022 και λίγο πιο κάτω.

Τα λέμε όλα αυτά με αφορμή και την πρόσφατη Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ την οποία θα συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίασή μας. Κι έχει αυτό σημασία. Γιατί δεν μπορούμε ούτε εμείς να διεκδικούμε και να φωνάζουμε να εφαρμοστεί ο Νόμος στα οικονομικά των Δήμων, όταν κωφεύουμε και είμαστε πρόθυμοι να παρακούσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ γιατί δεν μας βολεύουν.

Αξίζει σήμερα να σχολιάσουμε και να εστιάσουμε την προσοχή μας στην πορεία μιας κοινότητας του Δήμου μας. Στον Προϋπολογισμό γίνεται αναφορά σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου και στα ποσά που δίνονται σε αυτές την νέα χρονιά. Χρηματικά ποσά μικρά, τα οποία μάλιστα δεν αξιοποιήθηκαν πέρυσι και δίνονται πάλι φέτος.

Μια Κοινότητα όμως παρακολουθώντας προσεκτικά βλέπουμε πως «ξέφυγε» από την πεπατημένη. Αναφέρομαι στην Καλοσκοπή (Κουκουβίστα) που μέσα από την δραστηριότητα του Τοπικού συμβουλίου της, του Κοινοτάρχη και αρκετών κατοίκων που συμμετέχουν έχουν καταφέρει να έχουν δραστηριότητα που υπερβαίνει τα μικρά ποσά που διατίθενται από τον προϋπολογισμό γι αυτήν και έχουν δημιουργήσει συνθήκες που προδιαγράφουν πως το μέλλον μπορούν να περιμένουν κάτι καλύτερο. Αποδεικνύοντας έτσι πως υπάρχουν λύσεις και προοπτική μέσα σε αυτό το θολό και γκρίζο οικονομικό περιβάλλον. Κι αυτοί δεν είναι οι πιο ικανοί από τους άλλους συνδημότες μας. Τόλμησαν και προσπαθούν. Ο Δήμος έχει το παράδειγμα, έχει και τα μέσα, αρκεί να θέλει και να επιλέξει να βοηθήσει και τις άλλες Κοινότητες σε τέτοιες κατευθύνσεις.

Αυτό είναι επιλογή, όπως επιλογή σας είναι να «κατασκευάζετε» και να αναιρείτε κάθε λίγο τον προϋπολογισμό.

Επιλογή είναι να μην μπορείς να αποβάλεις φοβίες τραβώντας έναν αντιδημοκρατικό δρόμο, εφαρμόζοντας ακυρωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, στηριζόμενος σε Επιτροπές που έχουν καταργηθεί και τυπικά, γιατί ουσιαστικά ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης.

Ψευδαίσθηση είναι πως αν δεν αντιδράσεις θα επιβραβευτείς. Όσο δεν αντιδράς ως Δήμος, η πίεση που θα σου ασκείται με εργαλείο την Οικονομική επιχορήγηση θα είναι όλο και μεγαλύτερη.

Αποδεικνύεται για εμάς από τα δικά μας τα τοπικά παραδείγματα, πως υπάρχει προοπτική αν χρησιμοποιήσεις όλα τα εργαλεία σου. Κοινοτάρχες, Τοπικά συμβούλια, δημοτικό συμβούλιο, υπηρεσίες για να βάλεις τον Δήμο σε πορεία που θα μπορεί να εγγυηθεί την Ανάπτυξή του.


Για την δημοτική παράταξη

«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Ο επικεφαλής δ.σ.

Μέγκος Παναγιώτης

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" απέχουν και ζητούν να ανασυγκροτηθούν οι επιτροπές του Δήμου Δελφών

Χθες στην τακτική συνεδρίαση των επιτροπών του Δήμου Δελφών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Πολιτών στο Προσκήνιο, που συμμετέχουν ως τακτικά μέλη, ο Δημήτρης Μπάκας  στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής  και ο Παναγιώτης Μέγκος στην Οικονομική επιτροπή, απείχαν από τις ενέργειες των επιτροπών ζητώντας να επανασυσταθούν. Η νομιμότητα λειτουργίας των επιτροπών έπαψε και οι αποφάσεις κινδυνεύουν να είναι άκυρες μετά την πρόσφατη ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ 2377/2022, που κρίθηκε ότι  οι Επιτροπές  συγκροτήθηκαν με τρόπο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

 

Οι Νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργού εσωτερικών τον Αύγουστο του 2019 της νεοεκλεγείσας Κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη κρίθηκαν αντισυνταγματικές γιατί  αλλοιώθηκε η ΨΗΦΟΣ του εκλογικού σώματος των εκλογών του Μαΐου 2019.

Η παράταξη των Πολιτών στο Προσκήνιο την 1/9/2019, πρώτη μέρα της έναρξης της νέας Δημοτικής περιόδου, κατέθεσε επιστολή στο Δ.Σ. ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους κατά την συγκρότησή σε σώμα, ζητώντας να πάρουν θέση οι παρατάξεις. Οι άλλες παρατάξεις δεν δέχθηκαν να συζητήσουν καν το θέμα.

Μετά 3 χρόνια αρχές του 2022 η "αναταραχή" επανήλθε στις τάξεις των Αυτοδιοικητικών. Το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση με νέες Νομοθετικές παρεμβάσεις - ρυθμίσεις στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για την εκλογή των Αιρετών στον Α & Β βαθμό της αυτοδιοίκησης προχώρησε σε "σκληρότερη γραμμή". Στις Επιτροπές έδωσε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες και κατοχύρωσε τον απόλυτο έλεγχο από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Το Δ.Σ. του Δήμου Δελφών πρόσφατα με πρόταση της παράταξης του Γ. Δρακάκη εδέησε να πάρει απόφαση ομόφωνη αυτή την φορά, ενάντια στις νέες Νομοθετικές ρυθμίσεις, μη έχοντας άλλη επιλογή. Το ποτήρι ξεχείλισε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. Οι Πολίτες στο Προσκήνιο μετά 3 1/2 χρόνια δικαιώθηκαν για τις θέσεις που πήραν και την στάση που κρατήσαν τον Σεπτέμβρη του 2019. Το ξαναλέμε, ούτε προφήτες είμαστε, ούτε περισσότερο έξυπνοι από τους άλλους. Σοβαροί είμαστε, λογικοί είμαστε και το κυριότερο δεν μας Κρατάει κανένας και δεν "παίζουμε" με το μέλλον και την πρόοδο του τόπου.

2. Ότι άσχημο και κακό αφήνεις και δεν το παλεύεις να το σταματήσεις με δύναμη την ώρα που γεννιέται, είναι βέβαιο πως θα γεννήσει με το χρόνο το πιο χειρότερο.

 

Από τις Επιτροπές χθες αποχωρήσαμε για λόγους συνέπειας.

Συνημμένα σας στέλνω τα έγγραφα που καταθέσαμε και την επιστολή μας των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ προς το Δ.Σ. το 2019.  

Τάκης Μέγκος


  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  Του δημοτικού συμβούλου του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ Μπάκα Δημήτρη Μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948174206, 2102844518 Email: dimitrisbks@yahoo.gr

Άμφισσα 7-12-2022


Προς τον Πρόεδρο Κ. Αγαπητό Χαρίλαο & τα Μέλη της Επ. Π.Ζ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ

Κε Πρόεδρε αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δελφών.

      Σας ενημερώνω και πιθανότατα γνωρίζετε, Σχετικά  με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δυνάμει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που μεταβάλλουν τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής & της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπως και των υπολοίπων, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο.

Με την ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άλλων αποφασιστικών επιτροπών, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων και μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικών αντικειμένων από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Επιτροπές.

Η δική μας Επιτροπή συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις Νομικές διατάξεις Ν4623/19 & 4625/19, αυτές δηλαδή τις οποίες η Απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές από την στιγμή που ενεργοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν μετά την δική μας εκλογή τον Μάιο του 2019 η οποία είχε διενεργηθεί σύμφωνα με τον Νόμο 4555/18.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι αποφάσεις των Επιτροπών μας μπορούν να κηρυχθούν άκυρες και στην ουσία τους τέτοιες είναι εφόσον είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος και η διαδικασία συγκρότησης και της δικής μας Επ.Π.Ζ.

ΜΕΤΑ τα παραπάνω

ΔΕΝ μπορώ να συμμετέχω στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την 7η/12/2022, ημέρα, Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ., επιτροπή που η συγκρότησή της έγινε με νόμο σε αντίθεση με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ  και οι αποφάσεις της μπορούν να προσβληθούν και να ακυρωθούν.

Απαιτούμε τη νομική συγκρότηση με το νόμο εκλογής μας της ΕΠΖ.

Σας Καταθέτω παράλληλα την αιτιολογημένη πολιτική μας αντίρρηση που είχαμε εκφράσει ως δημοτική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών την 1/9/2019, πρώτη μέρα συγκρότησής του ως σώμα της δημοτικής περιόδου που διατρέχουμε.

Στο επανειδήν,

Καλές γιορτές!

 Για τους «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Ο δημοτικός σύμβουλος

Μπάκας Δημήτρης 

 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ Του δημοτικού συμβούλου του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ  Μέγκου Παναγιώτη Μέλους της Οικ. Επ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2265032669, 6932 216145

Email: pmegos@gmail.com Διεύθυνση: 1οΧΛΜ. Ε.Ο. Ιτέας- Άμφισσας  Τ.Κ.33200 ΙΤΕΑ

 Προς τον Πρόεδρο Κ. Τσατσαρώνη Γεώργιο & τα Μέλη της Οικ. Επ.του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ


Κε Πρόεδρε αξιότιμα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών.

      Σας ενημερώνω και πιθανότατα γνωρίζετε, Σχετικά  με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δυνάμει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που μεταβάλλουν τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής & της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπως και των υπολοίπων, κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο.

Με την ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και άλλων αποφασιστικών επιτροπών, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων και μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές και άλλες Επιτροπές.

Η δική μας Επιτροπή συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις Νομικές διατάξεις Ν4623/19 & 4625/19, αυτές δηλαδή τις οποίες η Απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές από την στιγμή που ενεργοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν μετά την δική μας εκλογή τον Μάιο του 2019 η οποία είχε διενεργηθεί σύμφωνα με τον Νόμο 4555/18.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως οι αποφάσεις των Επιτροπών μας μπορούν να κηρυχθούν άκυρες και στην ουσία τους τέτοιες είναι εφόσον είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος και η διαδικασία συγκρότησης και της δικής μας Οικονομικής Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να συμμετάσχω στην  42η/07.12.2022 τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών (άρθρο 75, Ν. 3852/2010), αναμένοντας την εξ αρχής συγκρότηση των Επιτροπών του Δήμου σύμφωνα με τον Νόμο με τον οποίο εκλέχτηκε το δημοτικό μας συμβούλιο το 2019.

Η απόφασή μου αυτή δεν έχει ως αφετηρία την προσπάθεια πρόκλησης δυσλειτουργίας στον Δήμο αλλά αποτελεί συνεπή στάση και συνέχεια της εκφρασμένης πολιτικής θέσης της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» την οποία εκπροσωπώ στην Επιτροπή μας και αιτιολογήσαμε και καταθέσαμε δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών την 1/9/2019, πρώτη μέρα συγκρότησής του ως σώμα της δημοτικής περιόδου που διατρέχουμε.

Από τότε είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις και είχαμε καταγγείλει ως αντιδημοκρατικό τον τρόπο συγκρότησης των Επιτροπών και σήμερα έστω και μετά 3 ½ χρόνια επιβεβαιώνεται η θέση μας εκείνη. Την Καταθέτω σήμερα ξανά και στα πρακτικά της Οικονομικής επιτροπής.

 Ο δημοτικός σύμβουλος

Μέγκος Παναγιώτης

 

Δείτε ΕΔΩ τις αντιρρήσεις των Πολιτών στο Προσκήνιο  που κατατέθηκαν στις  1-9-2019 για τις οποίες οι άλλες παρατάξεις ούτε καν δέχθηκαν να γίνει συζήτηση.

Τ. Μέγκος: Οφειλόμενη Απάντηση για τα Καστέλλια

Οφειλόμενη Απάντηση   Για τα Καστέλλια, τους Καστελλιώτες και τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ   Από περιέργεια διάβασα αυτά που δημοσίευσε ...